چرا سخنرانی مذهبی مهم است؟
حتی در قرون پیش از وعظ یا سخنرانی مذهبی در مجالس به علم تذکیر و قصص یاد می کرده اند و به واعظ(سخنران) به همین جهت، مذکر یا قصهگو نیز میگفته اند.
برخی از محققان وعظ و خطبه را از یکدیگر تفکیک کردهاند. با این توضیح که وعظ بیشتر به پند و اندرز، آموزش احکام و مسائل اخلاقی می پردازد و خطبه پیرامون مسائل سیاسی امت اسلامی بوده است.
بر همین اساس به نظر میرسد در دهههای آغازین اسلام، وعظ و خطبه هر دو به یک اندازه اهمیت داشته اند. اما به تدریج با ریشهدار شدن اختلافات فکری و سیاسی، نقش سیاسی منابر اهمیت بیشتری یافته است یا اینکه مذهب رسمی در تعیین رویکرد محتوای منابر تأثیر داشه است.
به عبارتی دیگر بر اساس تکلیفی که اسلام برای تبلیغ دین قائل است، همواره مبلغان و واعظانی بودهاند که پیگیر رشد اخلاقی و عملی در بین مردم بوده اند.
اما منبر به دلیل تاثیر قابل توجهی که در بین عامه مردم داشته فقط به این محدود نمیشد و پیامهایی فراتر از آموزههای دینی را نیز مخابره میکرده است.
سخنرانی مذهبی، یک رسانه اجتماعی-مذهبی
امروزه برخی از افراد، رسانه را زاییده فناوری های نوین بشر میدانند و تعریف شان از رسانه، مبتنی بر فناوری و تکنولوژی است که قاعدتاً چنین دیدگاهی منبر را رسانه نمیداند.
در مقابل، دیدگاهی وجود دارد که تعریف وسیعی برای رسانه قائل است و بر اساس آن “گفتار، نوشتار، ایماء ، اشاره و هر چیزی را میتوان در زمره رسانههای ارتباطی به حساب آورد”
با توجه به دیدگاه دوم و اساس ساختار ساده ارتباطاتی که یک ارتباط حاصل ارسال یک پیام از فرستنده و دریافت از سوی گیرنده و دریافت بازخورد است که میتوان به ساختار ارتباطی ساده ای برای منبر دست یافت.
اینکه مدل ارتباطیای منبر از یک فرستنده و یک گیرنده تشکیل شده که سادهترین و در عین حال تاثیرگذارترین مدلی است که میتوان برای آن فرض کرد.
شاخص اول در یک سخنرانی مذهبی «معنویت» است
اولین شاخص یک سخنرانی مذهبی خوب «معنویت» است. به این معنی که اگر یک سخنران از نفس الهی برخوردار باشد، انسان به طور ناخودآگاه با توجه به طبیعت و ذات خود، جذب آن منبر خواهد شد.
ایران صدا، بزرگترین پایگاه سخنرانی مذهبی
تناسب سخنرانی مذهبی با مباحث و نیازهای روز مردم
البته شاخصههایی دیگری همچون گویایی، فصاحت و مستند بودن مطالب، رعایت آداب منبر هم میتواند به استاندارهای لازم برای یک سخنرانی مذهبی خوب کمک کند. اما تناسب با مباحث و نیازهای روز مردم میتواند دومین اولویت یک سخنرانی مذهبی تأثیرگذار باشد.
صحبت از مباحث روز به گونهای که صاحب منبر بتواند به سوالات شکل گرفته در ذهن مخاطب اعم از مذهبی، اخلاقی، احکام، اجتماعی، و حتی سیاسی پاسخ بدهد.
مناسبت هایی همچون محرم و صفر، اعیاد، میلاد و شهادت ائمه اطهار(ع) می تواند به عنوان مهمترین و بهترین پایگاه ها و تجمع اصلی مردم برای سخنرانی مذهبی به حساب آورد.
در این کانون های مهم مذهبی بایستی مسائل روز، مانند تهاجمات فرهنگی و فضای مجازی، فرزند آوری، ازدواج و … را با آموزه های دینی تلفیق کرد تا با ذهن مخاطب ارتباط برقرار کند و اثرگذاری کلام در بین مستمعان را افزایش دهد.
مطالعه این موضوع را به شما پیشنهاد میکنیم
10 موضوع قرآنی برای سخنرانی
کدام سخنرانی مذهبی را باید انتخاب کرد؟
موضوعاتی که برای سخنرانی های مذهبی انتخاب میشود دارای تنوع بالایی است که دلیل آن تطبیق با شرایط و مسائل محتلف پیرامون زندگی انسانها است.
تفسیر قرآن، عرفانی و سیر سلوک، آموزش احکام، فلسفی، اخلاقی، معرفتی، روایت حدیث، تاریخ اسلام، ذکر مصیبت ائمه اطهار(ع) از جمله موضوعاتی است که واعظین برای سخنرانی های مذهبی خود انتخاب میکنند.
لذا باید با توجه به نیاز مخاطب، میبایست یکی از موضوعات انتخاب و استفاده شود. البته مورد مهمی که در اینجا باید مورد توجه قرار گیرد، انتخاب سخنران است.
علاوه بر مشخصاتی که در بالاتر همچون گویایی و فصاحت به عنوان مشخصات یک واعظ خوب بیان شد. سخنران مذهبی بایستی بدون جهت گیری سیاسی، مذهبی و حتی اجتماعی به بیان مسائل مربوطه بپردازد.
به این معنا که فارغ از هرگونه حواشی با در نظر گرفتن مسائل اساسی مردم از دیدگاه اسلام به شرح موضوعات بپردازد و علاوه بر طرح مبانی آموزشی، زبان رسایی برای مستمعان باشد.
چه ابزارهایی برای استفاده از سخنرانی مذهبی مناسب وجود دارد؟
علاوه بر رسانه های جمعی معتبری که در این حوزه به طور تخصصی یا مناسبتی به ارائه سخنرانی های مذهبی میپردازند، امروزه ابزار فناوری جدید هم دسترسی به این نوع از محتوا را آسان و میسر کرده اند.
اپلیکیشن های مذهبی متنوعی امروز با دسته بندی های جذاب و کاربردی مبادرت به ارائه سخنرانی مذهبی مناسب ورزیده اند که در مارکت های معتبری همچون کافهبازار قابل دسترسی هستند.
با توجه به حساسیت هایی که این نوع از مارکتها برای اصالت محتوای خود دارند میتوان به عنوان منبعی معتبر استناد کرد.
برخی از این دست اپلیکیشن های مذهبی علاوه بر دسته بندی های موضوعی متناسب با نیاز مخاطبان، با دسته بندی واعظین علاوه بر انتخاب هر چه سریعتر، سخنرانی مذهبی موردنظر، تنوع محتوای مذهبی خود را نیز افزایش داده اند.
اپلیکیشن همراهی، با افتخار تلاش دارد این نوع از محتوای مذهبی را (در کنار انبوهی از دیگر محتوای مذهبی) در اختیار کاربران خود قرار دهد.
“گنج کلام” عنوان بخش سخنرانی های مذهبی است که از شاخص ترین وعاظ کشور، سخنرانی هایی با انواع موضوعات کاربردی مذهبی را در خود گنجانده است و به زودی به عنوان بزرگترین گنجینه و رسانه ارائه سخنرانی مذهبی به شمار خواهد آمد.